Чи можна зробити щеплення від грипу і COVID-19 в один день?

Так, можна. Ці два щеплення можна робити одночасно, але в різні руки. Як грип, так і COVID-19 можуть мати важкі наслідки для здоров’я. Вони можуть викликати пневмонію, проблеми із серцем, загострення хронічних хвороб і навіть призвести до смерті.

Якщо ви отримали дві дози щеплення від коронавірусу понад рік тому, не слід розпочинати курс вакцинації заново.

Якщо ви отримали дві дози щеплення від коронавірусу понад рік тому, не слід розпочинати курс вакцинації заново. Потрібно просто зробити бустерне щеплення та подовжити захист від важкого перебігу хвороби.

Через війну зростає ризик поширення інфекційних хвороб. Захист від них дають лише щеплення.

Спеціально готуватися до щеплення чи чекати оптимального часу для них не потрібно. Перед щепленнями не треба здавати жодних аналізів (крові, сечі, імунограму), у тому числі ПЛР-тестів чи тестів на антитіла перед вакцинацією від COVID-19.

В Україні дозволили першу бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих дітей віком 12-17 років.

Бустерну дозу підліткам рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації. Якщо дитина, з медичних показань, отримала додаткову дозу вакцини, то бустер вводять через 3 місяці після отримання додаткової дози. Відповідні зміни затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 1979 Для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).  За час пандемії в Україні від ускладень коронавірусної хвороби померло 83 дитини. Загалом, захворювання підтвердили у майже 390 тисяч неповнолітніх. Лише за минулий тиждень захворіли більше 1600 дітей. Нагадуємо, що для щеплення дітей 12-13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о) батьків або опікунів відповідно до статті 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я». Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем. Люди віком від 18 років, які завершили первинний курс вакцинації проти COVID-19, також можуть отримати бустерні щеплення. Перший бустер – якщо пройшло понад 5 місяців після вакцинації другою дозою дводозної вакцини або однією дозою однодозної. Другий бустер – через 4 місяці після отримання першого.  Щепитися можна безоплатно в будь-якому пункті або центрі вакцинації. Адреси та контакти пунктів та центрів за посиланням https://vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19. 

Всі вакцини, які пропонуються українцям до використання, є виключно високої якості, адже це завжди для нас – пріоритет № 1.

 Пропонуємо вашій увазі масштабне дослідження ефективності вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech (https://bit.ly/CoronaVac_Hong_Kong), для якого вчені проаналізували дані всіх, хто хворів на ковід у Гонконзі в період із 31 грудня 2020 року по 16 березня 2022 року.  За результатами цього дослідження виявилося, що три дози вакцини CoronaVac дають дуже високий рівень захисту проти тяжкого захворювання та смерті від ковіду – 97,9 %. Причому вакцина виявилася ефективною для різних вікових груп. Так, три дози CoronaVac захищають від важкої хвороби людей віком:  20-59 років на 98,8 %  60-69 років на 97,4 %  70-79 років на 95,4 %  80+ років на 97,3 % Вакцина CoronaVac доступна в усіх пунктах щеплень. Захистіть себе – запишіться на щеплення проти COVID-19. Адреси та контакти пунктів та центрів вакцинації є за посиланням https://vaccination.covid19.gov.ua/list 

Щодо вакцинації

Дорослі схильні поводитись по-дорослому зі своїми дітьми, але іноді зовсім забувають про важливе для себе. Зокрема про те, що дорослим теж слід памʼятати про щеплення та регулярно їх оновлювати. Нагадуємо, які рекомендовані щеплення має мати дорослий українець, який дбає про своє здоров'я :

Дитячий фонд ООН (UNICEF Ukraine) доставив в Україну 2,3 млн доз мРНК-вакцини проти COVID-19 Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech, які надав уряд США в рамках ініціативи COVAX

Вакцину розвезуть в 23 регіони України. Зокрема, у місто Київ надійде більше 31 тисячі доз, Львівщина отримає понад 29 тисяч, Полтавщина – більше 23 тисяч, Харківська, Одеська та Київська області – близько 20 тис. доз. Таким чином, в кінці жовтня та на початку листопада в регіони надійде понад 332 тисяч вакцини.

Якщо ви перехворіли на COVID-19?

Якщо ви перехворіли на COVID-19, вам можна і треба робити щеплення від коронавірусу. Головне правило – почекайте 28 днів від появи перших симптомів хвороби, а потім вакцинуйтеся.

Через зростання кількості випадків захворювань на COVID-19 радимо подбати про своє здоров’я

Щоб убезпечитися від тяжкого перебігу хвороби, рекомендовано зробити щеплення, як дорослим, так і дітям з 12 років. Чи відрізняється вакцина для дорослих і дітей? Нічим. Детальна інформація – в інфографіці. Нагадаємо, що МОЗ дозволило вакцинацію від COVID-19 дітей віком від 5 до 11 років. Проте наразі Україна очікує на відповідну вакцину, адже щеплення дітей віком 5-11 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих.