Постановою головного державного санітарного лікаря України від 21 березня 2020 року №2 "Про запобігання подальшого занесення на територію України випадків коронавірусної хвороби (COVID-19)" для громадян, які повертаються із-за кордону в умовах карантину, встановлено підписання інформованої згоди особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів.

Громадянам, які прибули з-за кордону в Україну, вручатиметься пам’ятка про самоізоляцію та інформаційні матеріали про індивідуальні засоби профілактики.

Також буде встановлено медико-санітарне спостереження для осіб, що протягом 14 днів перебувають в самоізоляції.

Самоізоляція передусім означає, що впродовж щонайменше 14 днів громадянин повинен уникати будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження. Неприпустимі контакти віч-на-віч ближче ніж 1,5 метри та довше 15 хвилин.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" доповнено ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 2 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Закликаємо відповідально поставитися до самоізоляції протягом 14 днів та уважно стежити за станом свого здоров’я!!!